Skip to content

درمان /

پزشکی هسته‌ای

پزشکی هسته‌ای

پزشکی هسته ای شاخه ای از علم پزشکی است که در آن از مواد رادیو اکتیو جهت تشخیص و درمان بیماری ها استفاده می شود. روش های تشخیصی در مورد اعضاء مختلف بدن مانند استخوان ها، مغز، کلیه، ریه، قلب، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری کاربرد دارند.

بیشتر بخوانید

پس اگر می‎خواهیم تصویربرداری قلب انجام دهیم، باید رادیودارو مخصوص قلب را به بدن بیمار تزریق کنیم. این رادیو دارو به طور مستقیم به بافت قلب رسیده و شروع به تجمع می‎کند. سپس بعد از گذشت مدت زمان معینی، رادیودارو به صورت پرتو گاما از بافت قلب به فضای اطراف تابش می‎کند. این تابش می‎تواند توسط دستگاه‎ های تصویربرداری پزشکی هسته‎ ای، ثبت و منجر به ایجاد تصاویر با کیفیت از عملکرد فیزیولوژیکی بافت قلب گردد.

بر خلاف روش های رادیولوژی که عموماٌ اطلاعاتی در مورد ساختمان اعضا بدن ارائه می کنند، روش های پزشکی هسته ای عموما اطلاعاتی در مورد عملکرد اعضای مختلف بدن را بدست می‌آورند به حالا این سوال پیش می‎آید که چه دستگاه ‎هایی در بخش پزشکی هسته‌ای مورد استفاده قرار می‎گیرند. دستگاه‎ های بخش پزشکی هسته ‎ای شامل: اسپکت، اسپکت-سی تی، پت، پت-سی تی و پت-ام آر می‌باشند.

 

اسپکت چیست؟

 

از دستگاه اسپکت برای تشخیص فیزیولوژی عملکرد اعضای مختلف بدن ازجمله قلب، تیروئید، استخوان و غیره استفاده می‎شود. اسپکت پرتوهای گاما تابش شده از رادیو داروهای داخل بدن را به نور و سپس به تصویر تبدیل می‎کند. این دستگاه دارای یک تخت و یک فضای تونل مانند می باشد که داخل آن هد دستگاه قرار دارد. داخل هد اجزایی از جمله دوربین و آشکارساز قرار گرفته است که مراحل دریافت پرتوهای گاما و تبدیل آن ها به تصویر را انجام می‎دهند. هد این دستگاه به صورت خودکار در زوایای مختلف به دور بیمار گردش مى کند و تصاویر متعددی از بدن بیمار را تهیه می‌کند. در حقیقت، دستگاه اسپکت به جمع آورى اطلاعات (پرتوهای ساطع شده از بدن بیمار) درمجموعه اى از جهت هاى مختلف می‌پردازد.

 

 

اسپکت چه خطراتی را در پی دارد؟

 

به طور كلی می توان گفت که انجام اسكن با اسپکت هیچ نوع خطری برای بدن ندارد؛ زیرا مقادیر بسیار کمی از مواد رادیو اکتیو در این روش استفاده می شوند. این مقدار در تزریق شده با توجه به میزان دزی که سازمان بین المللی حفاظت در برابر اشعه برای یک انسان بالغ در مدت زمان مشخص تعیین کرده است؛ به هیچ وجه مشکلی برای بافت های بدن ایجاد نمی‎کند. ضمن اینکه با رعایت استانداردهای تصویربرداری با اسپکت، تا به حال هم هیچ مورد آسیب دیده‏‎ای با این روش تصویربرداری گزارش نشده است.

وبلاگ دره صنعت در زمینه های پزشکی و تجهیزات پزشکی تلاش دارد تا دانش بخش عظیمی از جامعه پزشکی که مخاطبان بسیار ریز بینی هستند را بالا ببرید

نزدیک‌ترین کلینیک به شما را از ما بخواهید

برای دریافت شماره همراه خود را ارسال نمایید